Η κυβέρνηση του Ζουράρι

Η κυβέρνηση του Ζουράρι


Σήμερα ο πρωθυπουργός θα κάνει, λένε, δεκτή την παραίτηση του Κώστα Ζουράρι και θα τον αντικαταστήσει από τη θέση του Υφυπουργού Παιδείας. Ο Ζουράρις ισχυρίζεται ότι έχει υποβάλει την παραίτηση του εδώ και μέρες, γιατί διαφωνεί με κάποιες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εξωτερικών που έχουν σχέση με την Αλβανία – σίγουρα δεν παραιτήθηκε εξαιτίας του θορύβου, που προέκυψε μετά τις δηλώσεις του για τον Ολυμπιακό και τον Αρη, για τις οποίες άλλωστε δεν ζήτησε συγνώμη. Και γιατί να ζητήσει; Συγνώμη ζητάς όταν κάνεις ένα λάθος από απροσεξία – ο Ζουράρις ήξερε τι έλεγε. Και ξέρουν άλλωστε πολύ καλά τι είπε και  αυτοί που για τα όσα είπε ο Ζουράρις δεν τόλμησαν να πουν απολύτως τίποτα, πέρα από μισόλογα.

 Ένας άνθρωπος με χιούμορ

Ακουσα χθες διάφορους βουλευτές και στελέχη της Κυβέρνησης να σχολιάζουν τις περίφημες αυτές δηλώσεις. Μεταξύ άλλων μίλησε και ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Κώστας Βασιλειάδης, που είπε πολύ γενικά και αόριστα ότι ο Ζουράρις έκανε ένα ατόπημα, προσθέτοντας ωστόσο ότι «είναι γνωστός ο λόγος και η καυστικότητα του κ. Ζουράρι», που «είναι ένας άνθρωπος με πολύ χιούμορ που δέχεται και πειράγματα με χαμόγελο». Με άλλα λόγια άφησε να εννοηθεί ότι οι δηλώσεις είναι καταδικαστέες μεν, πλην όμως δεν έγινε και τίποτα, αφού όποιος θέλει μπορεί να τον πειράξει τον Ζουράρι κι αυτός να γελάσει γλυκά και χαρούμενα!

 

Πέρα από την απάντηση του Βασιλειάδη, την οποία ο καθένας μπορεί να κρίνει, υπάρχει κάτι πολύ ωραίο που δείχνει γιατί ο Ζουράρις μίλησε μετά λόγου γνώσεως παραμένοντας εντός της κυβερνητικής γραμμής: η Αυγή, η εφημερίδα της Κυβέρνησης δηλαδή, στην ηλεκτρονικής της έκδοση έκοψε όλες τις αναφορές του Βασιλειάδη στον Ζουράρι – αν από αυτή ενημερώνεσαι δεν τις διαβάζεις πουθενά! Κράτησε μόνο το κομμάτι που ο Βασιλειάδης επιτίθεται στον Ολυμπιακό για την ανακοίνωση που έβγαλε εναντίον του πρώην Υφυπουργού: διαβάζοντας το κομμάτι στην Αυγή σχηματίζεις την εντύπωση ότι στον Ολυμπιακό τρελάθηκαν και επιτίθονται στον Ζουράρι και ο κέρβερος Βασιλειάδης τους εγκαλεί! Απίστευτα πράγματα; Όχι ακριβώς. Οι άνθρωποι ποντάρουν σε μια ρήξη με τον Ολυμπιακό προσδοκώντας εκλογικά οφέλη. Καιρό τώρα.

Είδε φως και μπήκε

Κανείς βουλευτής Πειραιά, πλην του Δημήτρη Καμμένου, δεν πήρε επί της ουσίας θέση για όσα ο Ζουράρις δήλωσε και φυσικά κανείς βουλευτής Θεσσαλονίκης δεν τον κατέκρινε. Γιατί άλλωστε να το κάνουν; Ο Ζουράρις ασχολείται συνεχώς με τον Ολυμπιακό για να τον βρίσει – απλά τώρα του ξέφυγε και κάτι αλαζονικό και για τον Αρη. Οι ΑΝΕΛ Θεσσαλονίκης έβγαλαν μια ανακοίνωση για του Αρη τα μάτια: οι όποιες αναφορές στο Ζουράρι έγιναν, ήταν γενικόλογες, λες και ο Υφυπουργός ήρθε από το πουθενά και μπήκε στην Κυβέρνηση γιατί είδε φως. Κατά τη γνώμη μου η ευθύνη του είναι ελάχιστη. Σε αυτή την Κυβέρνηση το να βρίζεις τον Ολυμπιακό και ενίοτε και τους οπαδούς του είναι κανόνας. Τον περασμένο Νοέμβριο οι ΑΝΕΛ είχαν βγάλει μια ανακοίνωση με την οποία χαρακτήριζαν τον Ολυμπιακό «εγκληματική ομάδα». Ο Ολυμπιακός αντέδρασε κι έβγαλε κι αυτός ανακοίνωση απαντώντας. Θυμάμαι ότι είχε βγει στο ραδιόφωνο ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αγουροξυπνημένος από τις Βρυξέλλες, κι είχε ζητήσει από τον Γιάννη Μώραλη, στο όνομα των δημοκρατικών αγώνων του πατέρα του ή κάτι τέτοιο, να πάρει πίσω ο Ολυμπιακός την ανακοίνωση με την οποία η ΠΑΕ απάντησε. Για την ανακοίνωση των ΑΝΕΛ δεν είχε πει τίποτα και το πράγμα είναι αληθινά αστείο, γιατί μετά το θόρυβο οι ΑΝΕΛ την ανακάλεσαν! Χωρίς μάλλον να ρωτήσουν τον Παπαδημούλη, που δεν είχε μαζί τους κανένα πρόβλημα.         

 

Ο Ζουράρις υπήρξε Υφυπουργός Παιδείας για 435 μέρες – είναι ακόμα. Ως Υφυπουργός το μόνο που έκανε κατά καιρούς είναι δηλώσεις για να δημιουργεί θέματα και συζητήσεις και να τραβά το ενδιαφέρον από τα σημαντικά. Δεν έβρισε τυχαία τον Ολυμπιακό πριν την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου. Οι θέσεις του ήταν γνωστές, πριν στη θέση αυτή τοποθετηθεί και για αυτές ανταμείφθηκε: ο άνθρωπος κάνει καριέρα παριστάνοντας σε κάθε ευκαιρία τον αντιολυμπιακό και δικαίωμά του – ίσως αυτή τη φορά να πείραξε τους οπαδούς του Αρη η αναφορά του. Αυτοί που τον επέλεξαν ξέρουν και τι λέει και τι πρεσβεύει και τι σε κάθε ευκαιρία, που του δίνεται θα πει. Προφανώς τον επέλεξαν γιατί όπως μας είπε ο Βασιλειάδης είναι «είναι ένας άνθρωπος με πολύ χιούμορ που δέχεται και πειράγματα με χαμόγελο» - γιατί λοιπόν τώρα καταδικάζουν (έστω κι έτσι light…) τον μεγάλο αυτό χιουμορίστα;  

Τι θα γινόταν αν…

Καταλαβαίνω ότι το χιούμορ είναι ιδιαίτερη υπόθεση: ο καθένας μπορεί να γελάει με ό,τι νομίζει. Αναρωτιέμαι όμως, τι θα είχε συμβεί αν εμφανιζόταν ένας βουλευτής κι άρχιζε τα χοντροκομμένα χωρατά για το Σκοπιανό και τον Ιβάν Σαββίδη, δηλώνοντας σε κάθε ευκαιρία που έχει γραμμένο τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό κτλ. Η γνώμη μου είναι ότι θα είχε ξεσηκωθεί το σύμπαν: ακόμα και ο Παπαδημούλης από τις Βρυξέλλες θα είχε ξυπνήσει από τα χαράματα για να τον καταδικάσει – ίσως η Αυγή να έκανε και πρώτο θέμα το θλιβερό του ατόπημα, ακόμα κι αν αυτός ήταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «με πολύ χιούμορ, που δέχεται και πειράγματα με χαμόγελο», που λέει και ο Βασιλειάδης. Πιστεύει κανείς ότι ένα τέτοιο χιουμουρίστα θα τον είχε κάνει ποτέ Υφυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας, που φωτογραφίζεται με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, ονειρεύεται να κάνει εγκαίνια στην Αγια Σοφιά και ψάχνει λύση για τον Παναθηναϊκό;      

Να του δώσει προαγωγή 

Σήμερα, λέει, ο Τσίπρας μπορεί να κάνει δεκτή την παραίτηση του Ζουράρι. Θα ήταν λάθος του να τον αντικαταστήσει – ας του δώσει προαγωγή κάνοντας τον Υπουργό. Εχει κάνει τόσες κωλοτούμπες ο Τσίπρας που έχει ζαλιστεί, αλλά δεν χρειάζεται να κάνει άλλη μια για τον Ζουράρι. Με τον άνθρωπο μοιράζονται την ίδια αντιπάθεια για τον Ολυμπιακό χρόνια τώρα. Οσα ο Ζουράρις λέει, ο πρωθυπουργός τα βρίσκει διασκεδαστικά, γιατί είναι κι αυτός «ένας άνθρωπος με πολύ χιούμορ που δέχεται και πειράγματα με χαμόγελο». Όπως κι όλοι εμείς που γελάμε μαζί τους.